Paella

14. února 2008 v 18:26 | niekedy v budúcnosti dodám recept:) |  zahranicne lahodky
Čo je to paella? Okrem toho, že je to aj moja prezývka:)
Ide o typické Španielske jedlo. Väčšina ,,nešpanielov" by túto lahôdku popísala ako rizoto...no bola by to trošku urážka virtuozity tohto pokrmu:)
Každopádne jednou z najpodstatnejších ingrediencií je ryža a zelenina, ale na rozdiel od nášho klasického rizota, kde vhodíme mrazenú zeleninu, Španieli sa s ňou pohrajú omnoho viac.V prvo rade zelenina, ktorá sa do paelly spracováva je čerstvá-často krát sú v nej obrovské kusy paradajok, veľké a krásne šťavnaté. Pre paellu šú dosť podstatné aj rôzne morské príšerky.
Nie sú však nutne zložkou jedla.
Paella môže byť aj vegetariánska alebo kuracia,ale najčastejšie obsahuje rybyčky a kalamáre, mušle, krevety alebo sa ryža aspoň podleje rybacím vývarom.
Ešte jedna dobrá rada na záver! Ak sa ocitnete v Španielsku a dostanete na paellu chuť, starostlivo si vyberte reštauráciu, kde si ju necháte naservírovať, aby ste nedopadli ako ja s kamarátkami. Objedanli sme si paellu a kamarátka sa snažila vysvetliť
anglicky nehovoriacemu čašníkovi, že nechce see food-nemala rada ryby ani kalamáre a myslela si, že obdrží paellu kuraciu-na čo nám čašník priniesol hnedú ryžovú šlichtu s extra kúskami rubích chvostíkov, krabích fúzikov a mušličiek a chuť? Po ,,vystískaní" polky citróna sa to dalo zjesť s radostným očakávaním čokoládových keksov, ktoré som mala v kabelke:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama